Annen

Annen is een authentiek Drents esdorp in Unesco Global Geopark de Hondsrug. Genieten van het mooie Drenthe, op een steenworp afstand van Groningen.

Het bos en de heidevelden zijn vlakbij. Prachtige wandel- en fietsroutes gaan langs hunebedden, door dorpjes en schitterende natuurgebieden. In Annen zijn diverse voorzieningen, zoals een zwembad en een winkelcentrum. In Zuidlaren is een subtropische zwembad.

Breeland is startpunt van prachtige kano-, fiets- en wandelroutes, survivaltrajecten en het populaire letterboxen. Wandel- en fietsroutes zijn verkrijgbaar bij de receptie.

U kunt gratis een bolderkar lenen voor de kleintjes. Direct naast uw accommodatie begint de uitgestrekte Hunzevallei – een aantrekkelijk gebied voor mensen die van avontuur houden!

Ongekende stilte en ruimte en prachtige vergezichten. Ervaar deze mooie plek in Drenthe!

 

Unesco status

Vanaf 1 januari 2016 mag Geopark De Hondsrug zich een Unesco Global Geopark noemen. Dit is het eerste gebied in Nederland met een dergelijke status! Het is een grote opsteker en een erkenning van de het geologisch erfgoed, de cultuurhistorie en het unieke landschap. Nergens ter wereld is een gebied met vergelijkbare geologische ontstaansgeschiedenis.

Wat is een Geopark?

Geoparken zijn gebieden waar geologisch erfgoed en landschappen van internationale waarde op een integrale manier worden beheerd. Daarbij staan behoud, educatie en duurzame ontwikkeling centraal. De geologische geschiedenis, de cultuurhistorie, de hedendaagse cultuur en de natuur bepalen samen de identiteit van het gebied.

Geopark de Hondsrug

Het Hondsruggebied, gevormd door ijs, water en wind

De Hondsrug heeft een geschiedenis die haar weerga niet kent. Een gebied vol spannende verhalen. Hoe het allemaal begon, een paar miljoen jaar geleden in de ijstijden toen ijs, wind en water de Hondsrug zijn vorm gaf. Over het metersdikke veenmoeras dat later tegen zijn hellingen omhoog kroop.

Verhalen over de eerste mensen die naar de Hondsrug kwamen… Hier sloegen Neanderthaler-jagers hun kampen op. We vonden hun vuurstenen werktuigen en de botjes van hun jachtbuit. Het trechterbekervolk bouwde op de Hondsrug hunebedden om hun doden in te begraven. Op het veld vind je nog steeds de sporen van de wagens en karren die in de middeleeuwen de Hondsrug volgden op weg naar Groningen.

Duizenden jaren al wonen er mensen op de Hondsrug. Een zandrug in het noorden van Nederland, vroeger omgeven door zompig veen en vlakbij de Waddenzee. Destijds was de Hondsrug de enige streek in de wijde omtrek waar je hoog en droog kon wonen.

Hier bouwden Drentse boeren hun dorpen en kerken. We vertellen hun verhalen over het leven te midden van de Drentse heidevelden. Hoe mensen elkaar bang maakten met de wrede reuzen Ellert en Brammert die over het veld heersten. En over de betoverende Witte Wieven die reizigers ’s nachts beheksten.

Die Hondsrug is er nog steeds. Zijn verhalen worden nog steeds verteld. We nodigen je uit naar Drenthe en Groningen te komen om de Hondsrug te ontdekken.

Klik hier voor meer informatie over het ontstaan de Hondsrug

De Hunzevallei

De Hunzevallei ligt tussen de Hondsrug in het westen en de rivierduinen ten oosten van het riviertje de Hunze. Sinds de ijstijden voert deze rivier het water van het Drents plateau af naar de zee . In de Hunzevallei valt veel te ontdekken. Zowel natuurliefhebbers als mensen die meer sportief aangelegd zijn, zullen in de Hunzevallei de tijd van hun leven hebben.

De Hunzevallei ligt tussen de Hondsrug in het westen en de rivierduinen ten oosten van het riviertje de Hunze. Sinds de ijstijden voert deze rivier het water van het Drents plateau af naar de zee. Ook ondergronds. Op veel plaatsen komt bijzonder zuiver kwelwater spontaan omhoog. In de Hunzevallei ontstonden veenmoerassen.

Vanuit de Hondsrug werd sinds de middeleeuwen op kleine schaal veen gewonnen. Er gingen zich mensen op de duinen aan de oostzijde van de rivier vestigen. Zo ontstond er een weids en stil oerdal tussen Hondsrug en Hunze. Sinds een aantal jaren krijgt de natuur hier weer volop mogelijkheden. De Hunze mag er weer als vanouds meanderen. Bever en ijsvogel gaan zich er steeds beter thuis voelen. De mens krijgt volop mogelijkheden om in de Hunzevallei te recreëren, dingen te ontdekken, zich te ontspannen, maar ook om zijn grenzen te verleggen. De prachtige natuur leent zich uitstekend voor vele sportieve en actieve uitdagingen.

U kunt ongestoord de Hunzevallei ontdekken. Zowel natuurliefhebbers als mensen die meer sportief aangelegd zijn, zullen in de Hunzevallei de tijd van hun leven hebben.

De Hunze

De Hunze is de rivier die dwars door De Hunzevallei loopt. Door natuurontwikkeling krijgt de loop van de Hunze langzaam weer zijn natuurlijke karakter terug. En dit heeft zijn effecten op de flora en fauna. Verdere natuurontwikkeling zorgt in de toekomst ongetwijfeld voor een nog grotere variatie in De Hunzevallei.

De rivier De Hunze heeft veel invloed op het landschap van De Hunzevallei gehad. Door de combinatie van groen en water zijn er heel veel activiteiten in het gebied te organiseren. Zo kunt u kiezen voor een dagje kanoën en roeien. Maar ook voor een heerlijke wandeling of steptocht. In De Hunzevallei kunt u nog veel dier- en plantsoorten terugvinden. En door natuurbehoud zult u dat in de toekomst kunnen blijven doen.

Breng eens een dagje door aan de waterkant van De Hunze en wie weet wat u allemaal tegenkomt!

Duunsche Landen

In dit gebied zijn enkele oeroude paraboolduinen te vinden. Deze hoogtes in het landschap liggen ingebed in een nat beekdallandschap. Deze opvallende bulten in het landschap zijn ontstaan uit verstoven dekzand. Ook op andere plekken langs de Hunze hebben rivierduinen gelegen. Deze zijn afgegraven, waarna het zand werd gebruikt om de venige percelen te bezanden. De slappe veenbodem kreeg door bezanding een betere structuur en meer draagkracht waardoor ze beter geschikt werd voor de landbouw. Gelukkig is het duinencomplex van de Duunsche Landen grotendeels gespaard. Omdat het gebied deel uitmaakt van een waterwingebied heeft de Waterleidingmaatschappij Drenthe hier al in 1998 een stuk natuur- en wandelgebied met mooie bloemrijke graslanden ingericht. In 2002 heeft Het Drentse Landschap hierop aansluitend een meander in oude glorie hersteld. Samen vormt dit alles nu een aaneengesloten en gevarieerd landschap. Bovendien sluit het aan op het uitgestrekte natuur- en waterwingebied Breevenen tussen Hunze en Hondsrug. Het gehele gebied is uitstekend te voet of per fiets te verkennen

Elzemaat

Op mooie wandelafstand van de groepsaccommodaties ligt het gebied Elzemaat. De beek slingert hier door graslandgebied met enkele drassige laagten. Bij hoge waterstanden kan de Hunze hier vrij buiten zijn oevers treden. In de zomer grazen er runderen en paarden, hierdoor behoudt het gebied zijn karakteristieke openheid. Bosopslag langs de oever wordt hier kort gehouden door de bevers. Een wandeling over de kade rond het gebied is het hele jaar mogelijk. Zodra het broedseizoen (15 maart tot 15 juni) voorbij is, mogen bezoekers overal vrij door dit terrein rondzwerven. Een voormalig pompgemaaltje in het gebied is omgevormd tot uitkijkpost en informatieruimte.

Annermoeras

Naast de groepsaccommodaties ligt een kano-steiger. Vanaf hier kunt u een drie uur durende zwerftocht door het Annermoeras varen. Dit is een vogelbroed gebied met onder andere de Blauwborst, Rietgors, Kluut, Grutto en Watersnip.

Foto’s

Wilt u vast een kijkje nemen in de mooie natuur rondom Breeland? Bekijk dan hier de omgevingsfoto’s in ons fotoalbum.

Steden in de omgeving

Naast mooie natuur is een uitstapje naar de stad ook zeker de moeite waard. Groningen en Assen zijn leuke steden die zeker een bezoekje waard zijn.

Musea in Groningen:

  • Groninger museum
  • Universiteitsmuseum Groningen
  • noordelijk scheepvaartmuseum Groningen
  • grafisch museum Groningen

Musea in Assen:

  • Drents museum
  • Stoottroepen museum